Het ophalen van de crematie as


Het afhalen van de crematie as bij een crematorium in Nederland kan voor veel mensen een emotionele en onbekende ervaring zijn. In deze blog zullen we uitleggen hoe het proces van het afhalen van de as normaal gesproken verloopt en wat je kunt verwachten.

  1. Afspraak maken Nadat de crematie heeft plaatsgevonden, moet er een afspraak worden gemaakt om de as op te halen bij het crematorium. Het is belangrijk om te onthouden dat het crematorium de as niet vrijwillig zal vrijgeven aan iemand anders dan de wettelijke opdrachtgever. Dit kan de persoon zijn die verantwoordelijk was voor de uitvaartregelingen, zoals een nabestaande of uitvaartondernemer.

  2. Identificatie Op de dag van de afspraak zal de opdrachtgever naar het crematorium moeten gaan en zichzelf identificeren. Het is belangrijk om een geldig legitimatiebewijs me te nemen, zoals een paspoort of rijbewijs. Daarna zal het crematorium het registratieformulier controleren om te zien wie de wettelijke opdrachtgever is.

  3. Uitgifte van de as Als de identificatie is geverifieerd, zal het crematorium de as overhandigen aan de opdrachtgever. Dit gebeurt meestal in een asbus of urn. Het is belangrijk om te weten dat het niet toegestaan is om de as te verdelen onder meerdere personen zonder de toestemming van de wettelijke opdrachtgever.

  4. Documentatie Bij het afhalen van de as ontvangt de opdrachtgever ook een document met informatie over de crematie en de as. Dit document bevat details zoals de datum van de crematie, het crematorium en het identificatienummer van de asbus of urn. Dit document moet goed worden bewaard omdat het later nodig kan zijn voor administratieve doeleinden.

  5. Optionele diensten Sommige crematoria bieden optionele diensten aan voor het verwerken van de as, zoals het bijzetten in een columbarium of het verstrooien van de as op een speciale locatie. Het is belangrijk om te weten dat deze diensten extra kosten met zich meebrengen en dat er ook regels en beperkingen zijn voor het verstrooien van as.

Conclusie

Het afhalen van de crematie as bij een crematorium in Nederland is een gestructureerd proces dat zorgt voor de privacy en veiligheid van de as. Het is belangrijk om een afspraak te maken en een geldig legitimatiebewijs me te nemen. De opdrachtgever ontvangt de as meestal in een asbus of urn, samen met documentatie over de crematie en de as. Het crematorium biedt ook optionele diensten aan, zoals het bijzetten in een columbarium of het verstrooien van de as, tegen extra kosten. Het is belangrijk om te weten dat er regels en beperkingen zijn voor het verstrooien van as.

Contact:

Aziezen@gmail.com

0619002824